Zpět do obchodu

Registrace

OnePlus 3 64 GB: Liga mistrů

Dnes si představíme jinou ligu: telefon OnePlus 3 totiž u Kim Group pořídíte za 14 333 korun. Vysoká cena, za kterou ovšem dostanete spoustu muziky: ochranu displeje, rychlonabíječku, foťáky s více než slušným rozlišením, perfektně vyřešenou čtečku otisků prstů a především krásnou paměť o velikosti 64 GB.

Začněme ale u těla mobilu. To na pohled působí užším dojmem – zdání ovšem klame, protože telefon má standardní 5.5“ displej. Pod displejem se nachází nejlišáčtější součástka celého přístroje: Tlačítko „Domů“ nejdřív šokuje, protože na první pohled vypadá jako klasické mačkací. V roce 2016? Vzápětí se však uklidníte při zjištění, že tlačítko je virtuální. Pak se vyděsíte podruhé: Mobil za více než 14 tisíc nemá čtečku otisků prstů??? Možnost odemykání otiskem prstu však mobil poskytuje. Při nastavování vás mobil poučí, že tlačítko „Domů“ slouží jako čtečka otisků. Paráda! Nemusíte natahovat ruku po čtečce na zádech, máte ji doslova na dosah palce. Zbylá dvě přední tlačítka („Nedávné“ a „Zpět“) jsou v základu prohozená, ale není problém je v nastavení prohodit. U jednotlivých tlačítek si můžete nastavit i jejich akce (co se stane při dvojitém poklepání, případně přidržením jednotlivých tlačítek atd.)

Když už mluvím o tlačítkách, ta na bocích telefonu jsou také chytře vyřešená: zamykací tlačítko displeje na pravém, tlačítka ovládání hlasitosti na levém boku telefonu. Nachází se zde i jedno tlačítko navíc. To je posuvné a slouží k ovládání režimů vyzvánění telefonu. Na výběr jsou tři režimy: hlasitý, tichý a prioritní. Zde lze nstavit kontakty, na které vás bude OnePlus 3 upozorňovat. Pokud se ptáte na budík, zvoní i při tichém režimu, takže nikdy nezaspíte. Něco vám zde přesto chybí? Ano, je to tak. OnePlus 3 NEMÁ vibrační režim – není možné nastavit si mobil tak, aby vás upozorňoval pouze vibrací. Stejně tak nejde ovládat ani jejich intenzita. Navíc jsem v menu telefonu nenašel možnost přepínání mezi jednotlivými režimy upozornění – ty se dají ovládat pouze zmíněným tlačítkem.

 

Na horním boku telefonu nenajdeme zhola nic, všechny konektory včetně reprroduktoru jsou umístěny na boku spodním. To je pro mě coby pro hudebního nadšence další dobrá zpráva – když chci poslouchat muziku, nemusím dávat mobil do kapsy obráceně kvůli připojení sluchátek.

Největší zklamání na tomto telefonu pro mě představuje USB port pro nabíječku, který není schopen pozřít mou microUSB flashku – podporuje totiž pouze starší USB 2.0 . Telefon má sice paměť 64 (ve skutečnosti zhruba 52) GB, ta ovšem nelze rozšířit zvnějšku – a to ani žádnou paměťovou kartou.

Co rozšířit lze, je vnější zabezpečení telefonu – teď mluvím o ochranném pouzdře, které můžete tomuto fešákovi u KIM Group pořídit. Přístroj má sice bytelné hliníkové tělo, kvůli němu však snáze klouže z ruky. O displej se tolik bát nemusíte, OnePlus 3 má totiž už v „základní výbavě“ ochrannou folii odolnou proti poškrábání. Pokud však chcete stopro jistotu, pořiďte si speciální temperované sklo. To při nárazu nebo větším ohybu praskne namísto displeje, čímž ho ochrání před zhoubou.

 

Displej má, jak už jsem zmiňoval, 5.5“ a má na sobě rád doteky druhých – reaguje na ně výborně a ani jednou se mi nestalo, že by neposlouchal.

ne vždy jsem ale poslouchal já – když jsem si chtěl pustit FM radio, měl jsem smůlu. Tuhle mnoho desítek let starou službu totiž OnePlus 3 neposkytuje. Po neexistujícím čistě vibračním režimu a FM radiu mi připadá, že zadání majitele této značky znělo „Vyrobte moderní mobil, který bude uživatele šokovat některými funkcemi!“ To se povedlo…

Nijak šokovat vás nebudou foťáky. Ten hlavní, vnější má rozlišení krásných 16 Mpx, vnitřní selfie foťák pak velmi slušných 8Mpx. V dnešních pošmourných listopadových dnech jsem neměl moc příznivé světelné podmínky a hezké objekty pro focení, výsledky ale nejsou vůbec špatné. Ostatně, pár pokusů naleznete zde u článku.

  

Dalším benefitem OnePlus 3 je spousta nastavení. Můžete si vybrat mezi dvěma režimy zobrazení menu: normálním a temným, kdy veškerá menu získají černou barvu a písmena naopak zbělají. Měnit barvu můžete i u posuvníků v menu nebo přiřadit barvu diody pro různá upozurnění.

Skvělá jsou i chytrá gesta, na která přístroj reaguje: II pro přehrání/pauznutí muziky, < a > pro posun na předchozí/následující skladbu, O pro zapnutí foťáku, V pro zapnutí/vypnutí svítilny. A dvojitým poklepáním na vypnutý displej jej zapnete.

Tím vším dohromady cílí OnePlus 3 na uživatele, kteří nechtějí mobil na krátkou dobu, ale mají zájem o to, aby se z něj po roce nestala obstarožní šunka. Pokud se mezi tyto uživatele řadíte, nebojte se přihodit pár tisícovek právě za tento telefon – bude vám dělat radost. 

 

  

 

bloger Jirka

Já

Zpět do obchodu